Kabel-tv

Från Bäckens Samfällighet
Version från den 21 december 2020 kl. 22.56 av Admin (diskussion | bidrag) (→‎Gammalt, Under uppdatering!:)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Leverantör TV

TV-signalen i samfälligheten levereras av Telenor.

I kostnaden för kabel-tv (som faktureras med samfällighetsavgiften) ingår ett analogt grundutbud med de vanligaste kanalerna. Om man önskar digital TV och/eller flera kanaler så går det bra för varje enskild fastighet att teckna olika kanalpaket hos Telenor.

Felanmälan

Vid eventuella fel på kabel-TV, kontakta Telenors kundtjänst.

Leverantör Internet (fiber)

Om du vill ha tillgång till internet som boende i samfälligheten har du möjligheten att teckna ett abonnemang med Ownit. Vi har ett förhandlat pris som finns på vår Facebook-sida. Det är upp till varje enskild fastighetsägare att teckna abonnemang med Ownit om intresse finns.


Grundläggande information

Under 2012 förnyades och moderniserades central-TV-anläggning inom Bäckens Samfällighetsförening enligt extra-stämmans beslut hösten 2011.

Förnyelsen innebar att kabelrör (s.k. "dukter") grävdes ned dukter från den centrala spridningspunkten ut till de förgreningspunkter som sitter i respektive fastighetslänga. Från dessa spridningspunkter är fibern dragen i rör fram till första TV-uttag där en enhet som omvandlar fibersignalen till digital och analog kabel-TV och för de som tecknar bredbandsabonnemang hos Ownit även trådbundet samt trådlös (WLAN hemma, inte 3G/4G) internetanslutning.

Enheten ser ut så här: Inteno fg500.png

Teknisk beskrivning

En fibermatning är dragen från Skanovas matningsskåp in till utgångspunkten för centralantennanläggningen. I vår lokal finns utrusning för inmatning av TV-signal och bredband. Signalen bärs ut till samtliga fastigheter via fiber, en fiber för TV och en för data. I varje fastighet finns en fiberomvandlare placerad vid första TV-uttag, från denna omvandlare kopplas TV-signalen till befintlig tv-nät (via koaxialkabeln) för analog och digital TV. Därigenom kommer det även fortsättningsvis att finnas analog TV-signal och ingen förändring behöver göras gällande TV-delen i husen. Omvandlaren är den enskilda fastighetens egendom och omfattas av sedvanlig 2-årig garanti.

Till början av sidan

Ytterligare frågor och svar gällande kabel-TV/internet finns här: Kabel-tv-FAQ