Kabel-tv-FAQ

Från Bäckens Samfällighet
Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

FAQ – Vanliga frågor

Förslag till ytterligare information skickas till: kabeltv@baecken.org

Vad gäller hos mig?

Vid första TV-uttaget sitter omvandlaren, av Ownit kallad Tjänstefördelaren, monterad. Det är den som gör det möjligt att se TV samt komma åt bredband och telefoni om man väljer det. Tjänstefördelaren heter Inteno FG500. Mer detaljerad produktinformation hittar ni här:

http://www.inteno.se/store/tabid/141/categoryid/130/productid/449/default.aspx

Tjänstefördelaren kopplas med en koaxialkabel in till första TV-uttaget och signalen fördelas till samtliga TV-uttag som finns i huset. Detta för att det skall bli så små störningar som möjligt för den enskilde.

Antennkabeln från TV:n skall sitta i vanliga vägguttaget för TV, ser ni inte några kanaler efter installationen kan ni genomföra en kanalsökning på er TV eller digital-box. Bredbandet måste aktiveras, mer information om ni klickar här.

Inteno - Tjänstefördelaren

Enheten ser ut så här: Inteno fg500.png

Kan man flytta Intenon?

Nej den kan inte flyttas/röras eftersom det är en fast installation där fiberkabeln är ansluten på baksidan av Intenon och dessa anslutningar kan inte flyttas.

Vem äger Intenon/Tjänstefördelaren?

Det är den enskilda fastighetsägaren som äger Intenon/Tjänstefördelaren

Vem äger/ansvarar för Intenon map ev service?

Den enskilda fastighetsägaren står för kostnader för Intenon om den går sönder efter garantiperioden

Om strömmen går, vad fungerar?

Inget fungerar om man inte har egen strömmatning till Intenon

TV

Från och med 11/11 2013 så är det Canal Digital Kabel-TV som levererar TV-signal i vårt nät. Ny kanalsökning behöver göras.

Hur fungerar TV-signalen?

Vill ni se analog TV så är det bara att ansluta er TV till befintliga uttag och göra en kanalsökning.

Canal Digital Kabel-TV

Analogt basutbud.PNG

Vill ni se digital TV så gör ni likadant, men där är vissa kanaler kodade och kräver ett abonnemang för att ses. Mer information fås på Canal Digital Kabel-TV:s hemsida.


Canal Digital Kabel-TV kör med egen kodning vilket betyder att man måste byta till en box eller en CA-modul som de stödjer om man väljer att teckna programpaket via dem.

Vilka extra-kanaler finns att beställa?

Du kan kika på hemsidan vilka paket som finns:

https://www.canaldigitalkabel.se/tv-och-kanalpaket/index.html

Till början av sidan

Hur beställer jag programkort och kanaler?

Fyll i adress på sidan:

https://www.canaldigitalkabel.se/tv-och-kanalpaket/kanalpaket/index.html


Till början av sidan

Kan jag fortsätta att använda min gamla ComHem-box?

För att titta på de okodade digitala kanalerna går det alldeles utmärkt. För kodade kanaler/kanalpaket så rekommenderas en av Canal Digital godkänd digital-box eller CA-modul.

Om du vill använda en gammal ComHem-box (möjligen fungerar detta även med programkort, Canal Digital lämanar dock inte någon support på det) eller en av Ownit-boxarna för de fria digitala kanalerna så behöver du använda följande inställningar:

Frekvens 386kHz (386000)
Symbolhastighet 6950 (auto)
Nätverks ID 110
Modulering 64 QAM

Till början av sidan

Kan jag fortsätta att använda min gamla Ownit/ATM-box?

För att titta på de okodade digitala kanalerna går det alldeles utmärkt. Dessa boxar använder inte samma kodningssystem så de INTE med de kodade kanalerna från Canal Digital Kabel-TV

Om du vill använda en gammal Ownit-box för de fria digitala kanalerna så behöver du använda följande inställningar:

Frekvens 386kHz (386000)
Symbolhastighet 6950 (auto)
Nätverks ID 110
Modulering 64 QAM

Till början av sidan

Vad kan jag se utan att köpa en ny box?

Du kan se de analoga kanalerna som ingår i basutbudet. Har du en TV med inbyggd DVB-C-mottagare.

Till början av sidan

Vad är en CA-modul?

En CA-modul (Conditional Access-modul) är en kortläsare som man sätter in i TV:n för att kunna se kodade kanaler utan att ha en extra box. I denna kortläsare stoppar man sedan in programkortet från ATM.

Här finns mer information:

http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/tv-teknik/digital-tv-mottagaren/kodning-och-ca-moduler

Vad är CI och CI+ och vad är skillnaden?

CI (Common Interface) är den plats på TV:n där man stoppar in sin CA-modul. Skillnaden mellan CI och CI+ är att om TV:n har stöd för CI+ så kan man se HD-kanaler även i framtiden. Har den enbart stöd för CI så kan man (förutsatt att TV-mottagaren har stöd för HD) enbart se STV1 HD och SVT2 HD (vilka kan ses utan programkort).

I dagsläget kan du se HD-kanalerna även utan CI+ men det kan komma att ändras, när så kommer att ske har vi inte fått besked om. När det sker kommer man att behöva CI+ för att se HD-kanaler.

För att kontrollera om din TV har stöd för Canal Digital Kabel-TV så finns en lista här (tyvärr saknas ofta de senaste modellerna i listan då de inte hunnit testas av Canal Digital Kabel-TV ännu):

https://www.canaldigitalkabel.se/kundservice/tv-med-inbyggd-box/index.html


Till början av sidan

Var kan jag köpa CA-modul till TV:n?

Du kan antingen köpa dem direkt från Canal Digital Kabel-TV, hos olika elektronikbutiker i Kungens Kurva, Webhallen i Fruängen eller så kan du hitta ett antal sajter på nätet där du kan handla.

CA-modul utan stöd CI+ (du måste dock först kontrollera att din TV stödjer kabel-TV):

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=784572

CA-modul med stöd för CI+ (du måste dock först kontrollera att din TV stödjer kabel-TV och CA-modul av typen CI+):

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1002684


Vad krävs för att jag skall kunna se kodade kanaler?

Om du vill köpa ytterligare kanaler för att se på de kanaler som kräver programkort för digital visning så måste du gå in och välja paket för att bli kund hos Canal Digital Kabe-TV:

Detta kräver dock antingen en kortläsare till TV:n (en s.k. CA-modul) som stödjer Canal Digital Kabel-TV eller en digitalbox som stödjer Com Hem Kabel-TV.

Till början av sidan

Vad krävs för att se HD-kanaler?

För att kunna se HD-kanaler utöver SVT1 HD och SVT2 HD krävs antingen en godkänd HD-box alternativt en CA-modul. I dagsläget räcker detta men i framtiden kommer stöd för CI+ att krävas (vilket kräver att din TV har stöd för detta, många nya TV-apparater har detta men är din TV 2-3 år gammal så är det inte säkert att den klarar av detta, se punkt angående CI och CI+ här ovan).

Till början av sidan

Bredband

Om man valt att teckna avtal med Ownit gällande bredband och/eller telefoni så påverkas detta inte alls av förändringen gällande TV-signalen.

Hur ansluter jag mig trådlöst (WLAN) till Tjänstefördelaren?

Tjänstefördelaren är märkt med WLAN-namn ("OWNIT-xx") samt ID-nyckel som du använder för att ansluta.

När du söker efter WLAN via datorn kommer du att se flera "OWNIT-xx", välj då din unika Identitet och ange sedan ID-nyckeln.

Till början av sidan

När kan jag få bredband?

Anslut en dator till en av nätverksportarna, när du sedan startar en webbläsare så skall du hamna på Ownits portal där du kan teckna ett bredbandsavtal med Ownit och sedan skall bredband fungera.

För att aktivera Bredbandet:

  1. Anslut en dator med kabel till Tjänstefördelaren (alternativt trådlöst, se under Hur ansluter jag mig trådlöst (WLAN) till Tjänstefördelaren?)
  2. Surfa in på Ownits portal: http://portal.ownit.se/
  3. Anmäl dig för Bredband
  4. Systemet tar dig vidare för inloggning och access till bredbandet

Om du inte ser att Internet-lampan på Tjänstefördelaren lyser så ringer du supporten och får hjälp att se till att du kommer åt internet så att du kan beställa bredband.


Till början av sidan

Hur snabbt aktiveras bredbandet?

Bredbandet aktiveras omdelbart vid registreringen.

Till början av sidan

Hur lång uppsägningstid är det för bredbandet?

Det är 3 månaders uppsägningstid.

Till början av sidan

Hur gör jag om jag har en egen router?

Om man har en egen router och inte vill ändra sin inställning för nätverket hemma så är det fullt möjligt. Du måste då ringa Ownits support så att de kan "direkt-koppla" en av nätverksportarna i Tjänstefördelaren. Du ansluter sedan din routers WAN-port till den port de ger dig och sedan skall det fungera.

Till början av sidan

Telefoni

Måste jag ta telefoni om jag tar bredband?

Nej, du kan teckna enbart bredband och välja att att inte aktivera telefonin. Telefonin kostar däremot inte något extra om du väljer till den, det som kostar är samtalskostnader och eventuell faktureringsavgift. Du betalar alltså inte den extra månadsavgift och engångskostnad som nämns på Ownits hemsida, detta ingår i vårt avtal.

Till början av sidan

Kan jag välja telefoni utan bredband?

Ja och nej, vill du ha telefoni men inte bredband går det också bra. Då väljer du den långsammare anslutningen som inte ger rätt till hemsida och mail, orsaken till att du måste ha åtminstone ett långsamt bredband är att det är s.k. IP-telefoni som kräver bredband för att kunna skicka ljudet. Du ser detta alternativ efter inloggning på Ownits portal. Denna lösning är specialanpassad för vår samfällighet och finns därmed inte som ett alternativ på deras öppna webb.

Till början av sidan

Portering av befintligt telefonnummer?

När man tecknar bredbandstelefoni så har man valet att använda samma nummer som man idag har på sin fasta telefon, s.k. portering. Om man vill portera ett telefonnummer till Ownit skall man skicka in en beställning till Ownit och fylla i att numret skall porteras. Sedan bör man alltid kontakta sin nuvarande operatör och säga upp abonnemanget, Har man uppsägningstid (vilket är brukligt) bör man välja ett aktiveringsdatum längre fram (vilket fylls i på beställningsblanketten) så att man slipper dubbla fakturor.

Till början av sidan

Kan jag använda min gamla telefon med Ownits bredbandstelefoni?

Ja, det kan du. Men om du vill nyttja samtliga gamla jack som du har i fastigheten behöver du dra en sladd från Tjänstefördelaren till ditt första telefon-jack.


Följande scenario är en möjlig lösning. Koppla en kabel (av rätt längd) typ denna i Tjänstefördelarens första telefon-uttag:

Kabel: http://www.kjell.com/sortiment/telefoni-kommunikation/fast-telefoni/installation/telekablar/modulkablar/rj11-till-rj11-p40910

Och sätt denna i första telefon-jacket i fastigheten samt anslut andra änden av kabeln:

Kontakt: http://www.kjell.com/sortiment/telefoni-kommunikation/fast-telefoni/installation/uttag-kontakter/modul/mellanpropp-mini-p55921

Visningar
Personliga verktyg